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Burrata antipasto
Ingredienti
salumi misti come prosciutto, salame piccante e capocollo, tagliati a fette sottili
1 baguette, tagliata a fette
150 g di olive siciliane
100 g di olive verdi spagnole
100 g di olive kalamata
6 spicchi d’aglio, sbucciati e tagliati a fettine sottili
scorza di 1 limone
scorza di 1 arancia
peperoncino fresco, tagliato a fettine sottili
375 ml di olio extravergine d’oliva
foglie fresche di timo, rosmarino e origano
2 zucchine, tagliate sottili nel senso della lunghezza
2 peperoni rossi, privati del gambo e dei semi, tagliati a strisce
2 spicchi d’aglio, sbucciati e affettati finemente
125 ml di olio extravergine di oliva
pepe nero
foglie di basilico fresco per guarnire
200 g di pomodori misti
60 ml di olio extravergine d’oliva
foglie di basilico fresco, tritate grossolanamente
Preparazione
Preparare quindi le verdure grigliate. Scaldare una padella a fuoco medio.
Aggiungete le zucchine e i peperoni e grigliateli per 4-5 minuti, finché non saranno morbidi e carbonizzati. Trasferitele in una ciotola con l’aglio e l’olio d’oliva e condite con sale e pepe. Mescolare il tutto e spargere le foglie di basilico sulla superficie.
Per preparare i pomodori misti, tagliare i pomodori a pezzetti e metterli in una ciotola. Condire bene con olio extravergine d’oliva e sale, quindi spargere le foglie di basilico. Mescolare e mettere da parte.
Per servire
Antipasto Platter
Ingredients
mixed cured meats such as prosciutto, hot salami and capocollo, thinly sliced
1 baguette, sliced
150 g (51/2 oz) Sicilian olives
100 g (31/2 oz) green Spanish olives
100 g (31/2 oz) kalamata olives
6 garlic cloves, peeled and thinly sliced
rind of 1 lemon
rind of 1 orange
fresh chilli, thinly sliced
375 ml (121/2 fl oz) extra-virgin olive oil
fresh thyme, rosemary and oregano leaves
2 × zucchini, thinly sliced lengthways
2 × red capsicums (bell peppers), stem and seeds removed, sliced into strips
2 garlic cloves, peeled and finely sliced
125 ml (4 fl oz) extra-virgin olive oil
black pepper
fresh basil leaves, to garnish
200 g (7 oz) mixed tomatoes such as roma (plum), heirloom and cherry
60 ml (2 fl oz) extra-virgin olive oil
handful fresh basil leaves, roughly chopped
Method
To make the mixed marinated olives, combine all the ingredients in a saucepan and gently warm over a low heat for 5 minutes. Serve warm in a bowl.
Next, prepare the grilled vegetables. Heat a grill pan over a medium heat. Add the zucchini and capsicums and grill for 4–5 minutes, until soft and charred. Transfer to a bowl with the garlic and olive oil and season with salt and pepper. Toss to combine, then scatter basil leaves over the top.
To make the mixed tomatoes, dice the tomatoes into bite-sized pieces and put in a bowl. Season well with extra-virgin olive oil and salt, then scatter the basil leaves over. Stir and set aside.
To assemble
Arrange the burratas on a large cheese board. Arrange the bowl of olives, grilled vegetables, mixed tomatoes, cured meats and sliced baguette around the burrata and serve.